Rozvod a všetko, čo Vám môže pomôcť, keď sa Vám rozpadá manželstvo

Zákon dva súdu možnosť rozviesť manželstvo iba v prípade, ak sú vzťahy medzi manželmi tak vážne narušené a trvalo rozvrátené, že manželstvo nemôže plniť svoj účel a od manželov nemožno očakávať obnovenie manželského spolužitia. Takto je definovaný hlavný zákon, ktorý sa týka akéhokoľvek rozvodu manželstva. Konkrétnejšie dôvody na rozvod manželstva sú individuálne pre každý jeden prípad. Najvhodnejšou formou je dohoda manželov, že sa chcú rozviesť. Až zánikom manželstva zanikne (BSM) bezpodielové spoluvlastníctvo manželov. V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva, a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva. Sú však aj v tomto vymedzení dajaké výnimky napr. v § 143, z ktorého vyplýva, že do bezpodielového spoluvlastníctva nepatria veci získané dedičstvom a pod. 

Najčastejšie dôvody, pre ktoré sa ukončí manželstvo sú:

  1. neuvážené uzavretie manželstva
  2. alkoholizmus
  3. nevera
  4. nezáujem o rodiny (ukončenie spolužitia)
  5. zlé zaobchádzanie, odsúdenie pre trestný čin
  6. rozdielnosť pováh, názorov a záujmov
  7. zdravotné dôvody (napr. neplodnosť)
  8. sexuálne nezhody
  9. ostatné príčiny 


Ako sa delí majetok?


Ak zmluva neuvádza inak, ukončenie manželstva znamená tiež ukončenie režimu bezpodielového vlastníctva, čo vedie k rozdeleniu spoločného majetku ((§ 148 ods. 1 OZ). Rozdelenie sa vykonáva dohodou medzi manželmi, alebo ho vykonáva súd na základe žiadosti podanej jedným z manželov. V oboch prípadoch treba vychádzať zo zásady, že podiely manželov sú rovnaké. Každý z manželov má právo požadovať úhradu nákladov, ktoré boli vynaložené zo spoločného majetku na jeho osobný majetok. Pri delení spoločného majetku je potrebné vziať do úvahy najmä potreby maloletých detí ako aj mieru, ktorou sa každý z manželov staral o rodinu, a ako sa zaslúžil o získanie a udržanie spoločného majetku. Pri zvažovaní stupňa úsilia musí byť tiež zohľadnená starostlivosť o deti a riadenie spoločnej domácnosti (§ 149 ods. 4 OZ)


Kto je zodpovedný za dlhy v manželstve?


Bývalí manželia sú s ohľadom na dlhy zaviazaní v rovnakom pomere (lehota vysporiadania 3 roky). 


Má jeden z manželov právo na vyrovnávaciu platbu?


Každý z manželov je oprávnený požadovať úhradu nákladov vynaložených na spoločné vlastníctvo z jeho osobného majetku. Tento nárok by mal byť vyrovnaný druhým z manželov z jeho podielu na spoločnom majetku. 

Predmanželská zmluva 

-vznikla na základe toho, aby ochránila práva (resp. majetok) oboch zúčastnených strán. V prípade rozvodu pomocou tohto dokumentu dokážete rozlíšiť, ktoré veci spadajú do vášho výlučného vlastníctva, a ktoré sa stávajú súčasťou bezpodielového spoluvlastníctva manželov. V predmanželskej zmluve si môžete určiť výšku mesačného výživného, ku ktorej sa obaja snúbenci zaväzujú. O zverení do starostlivosti a konečnej výške alimentov rozhoduje súd. 


Zdroje:



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Lina Mayer je dôkazom toho, že aj na Slovensku sa dá robiť svetová hudba

How to become a famous actor